Lokalno iskanje so vsa iskanja ki so vezana na določeno lokacijo.  Ljudje iščejo podjetja ali storitve na osnovi lokacije bodisi na spletu, bodisi na mobilnih napravah.  Najboljši primer takšnega iskanja je, ko v iskalnik vpišemo npr. zlatarstvo celje ali pizzerija ljubljana, ali pa na mobilni napravi uprabimo funkcijo “near me”.  Najbližja podjetja se nato prikazujejo med zadetki lokalnega iskanja, kupci pa seveda ponavadi izberejo tisto, ki zgleda najbolj verodostojno oziroma ima ustrezno vpisane podatke o lokaciji.

Lokalna iskanja potrošnikov so se povečala za 100x od leta 2011!!!

Vir: https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/i-want-to-go-micro-moments/  

Po vašem naročilu (plačilu predračuna) sledi vzpostavitev storitve. Od vas potrebujemo samo osnovne podatke o lokaciji vašega podjetja.

Nato podatke obdelamo ter jih optimiziramo za čim boljše iskalne rezultate. Ko so podatki pripravljeni za objavo, vam dodelimo dostop do uporabniškega računa, kjer jih lahko po potrebi samo še pregledate ali dopolnite. Po potrditvi podatkov iz vaše strani se prične avtomatiziran postopek distribucije v platforme.

Pričetek 12 mesečnega obdobja se prične ob vzpostaviti uporabniškega računa.

Objavite lahko podatke kot so: Naziv lokacije/Blagovne znamke, Poslovni naslov lokacije (geolokacija), Kontaktni podatki (telefon, e-naslov, web URL), Glavna dejavnost, Dodatne dejavnosti, Ključne besede, Delovni čas, Fotografije, Logotip, Opis…

Potrebno je omeniti, da posamezni produkti prikazujeo različne podatke. Nekateri objavijo samo osnovne podatke o lokaciji (npr. naziv, naslov, telefon, odpiralni čas) medtem ko drugi predvsem spletni imeniki prikazujejo tudi dodatne vsebine (slike, opise, logo, storitve…).

V vsakem primeru se priporoča, da se v našo aplikacijo vpiše čim več podatkov, tako bodo res objavljeni v največjem obsegu in učinek bo tako maksimalen.

S pomočjo storitve GeoSplet lahko objavite oz. sinhronizirate podatke o lokaciji v vseh ključnih spletnih zemljevidih, online imenikih, mobilnih aplikacijah ter navigacijskih sistemih, ki imajo največji učinek na lokalno rangiranje podjetja.  Spodaj je seznam platform s povezavami.

Apple Maps Audi
Google My Business + BMW
Google Maps/Google Local Search Ford
Here WeGo Maps + General Motors
Here Automotive & GPS Partners Fiat
TomTom Maps + Mercedes
TomTom Automotive & GPS Partners Opendi
Waze Toyota
FourSquare Tupalo
Navmii VW
Uber Where to?
Facebook Infobel
GPSlistings Brownbook

Obstaja verjetnost,  da je vaša lokacija ponekod že vidna, saj platforme črpajo lokacijske podatke o podjetjih iz različnih virov, kot so lokalni imeniki in javne baze podjetij.  Vendar so to ne preverjeni, pogosto netočni podatki in brez ključnih vsebin.

Pomembno je, da vašo lokacijo verificirate oz. potrdite, vaše aktualne vsebine pa sinhronizirate.  Zaradi tega ste vidni na širšem naboru medijev. Pridobite tudi zaupanje spletnih iskalnikov, vaše možnosti prikaza med iskalnimi zadetki pa se povečajo tudi na iskanja izven vaše glavne dejavnosti.

Vse to lahko preko naše aplikacije uredite v samo nekaj minutah.

Za te tri podatke se na spletu uporablja angleška kratica NAP – Name, Adress, Phone in je ena izmed najpomembnejših “sestavin” za visoko uvrščanje podjetja med zadetki lokalnega iskanja.

Prvi korak k ustvarjanju zaupanja iskalnikov je ustvariti NAP konsistentnost na vseh pomembnejših digitlnih platformah, kar pomeni da so vsaj ti trije ključni podatki podjetja (naziv, naslov, telefon) sinhronizirani, ne glede na to kje so objavljeni.

Da. Vaše podatke lahko spremenite  kadarkoli v uporabniškem računu oz. nam spremembe preprosto sporočite po e-mailu in to v vašem imenu opravimo mi. Vsi podatki se avtomatsko sinhroniziranjo na vseh platformah v obdobju 12 mesecev od vpisa.

 

Pred iztekom letnega obdobja vas kontaktiramo in pošljemo ponudbo za obnovitev. V primeru, da storitve ne obnovite, vaših podatkov ne brišemo iz posameznih platform, preneha pa se sinhrnizacija podatkov preko naše aplikacije.

Nektere platforme bodo še naprej prikazovale vaše zadnje podatke, kar je odvisno od njihovih pogojev o uporabi podatkov. Ker se vpisne platforme nenehno spreminjajo in nadgrajujejo pa se lahko zgodi, da podatki ne bodo več vidni v novih posodobitvah.

Po preteku 12-mesečnega obdobja več ne moremo zagotoviti vidnosti podatkov, zato priporočamo obnovitev paketa.  Obnovitev omogoča, aktivno preverjanje in potrjevanje vaše lokacje, kar tudi pomeni da so vaši podatki 100% vidni povsod.

 

V primeru, da se vaši podatki ne spremenijo, naš sistem vaše obstoječe podatke preverja in potrjuje periodično.  Tako zagotovimo, da so vaši podatki ažurni in točni povsod. Spletni iskalniki, kot so Google pa smatrajo da je vaša lokacija aktivna, kar omogča višje rangiranje na lokalnem iskanju.

Manualno vpisovanje podatkov je sicer izvedljivo, vendar časovno zelo zamudno in posledično drago. Pred leti, ko je bilo na voljo samo nakaj digitalnih kanalov smo to tudi mi počeli ročno.  Danes zaradi poplave kanalov in različnih vpisnih pogojev, sinhronizacija podatkov poteka preko avtomatiziranih postopkov – API povezav s platformami.

Trenutno uporabljamo najsodobnešo rešitev na globalnem tržišču in sicer produkt hitro rastočega nemškega podjetja – UBERALL.  Na ta način zagotovimo 100% natančnost in najboljše rezultate za naše naročnike.

In še nekaj. V določene ključne platforme kot je npr. Apple Maps, TomTom in Here podatkov ni mogoče manualno vpisovati.

Posamezne platforme, proizvajalci navigacij, avtomobilov in aplikacij imajo različne roke za posodobitve podatkov v svojih produktih. V večini spletnih platform so podatki vidni že v nekaj dneh od vpisa, med tem ko proizvajalci GPS sistemov in avtomobilov ažuriranja izvjajajo kvartalno, pol letno ali letno. Na urnike objav žal nimamo vpliva. Informacije o posodobitvah pa so dostopne na njihovih spletnih straneh.

Naše priporočilo! Htreje kot se opravi vpis, prej bo lokacija vidna uporabnikom vseh končnih produktov.